Prenem la paraula!

Prenem la paraula! És un cicle feminista d’activitats artístiques, culturals i literàries dirigit a la joventut del barri del Poble-sec amb l’objectiu de treballar els rols de gènere i les masculinitats per a prevenir les violències masclistes.

La iniciativa sorgeix de la Comissió Jove del Pla de desenvolupament comunitari del barri del Poble-sec, gestionat per l’Associació Cooperasec, i de la qual formen part totes les entitats juvenils dels barris del Poble-sec i algunes del Raval i Sant Antoni.

L’objectiu del projecte és crear un cicle d’activitats entre les diferents entitats, serveis i equipaments socioculturals del Poble-*sec per a treballar els rols de gènere i les masculinitats, amb la fi última de prevenir les violències masclistes entre la població jove, que s’articuli mitjançant els diferents recursos, serveis i entitats juvenils.

Com a eix vertebrador de tot el procés es proposa la utilització d’un fanzine com a eina creativa per a recollir i plasmar el que es treballa en cada sessió del cicle i després poder generar un producte propi amb distribució física i digital. D’aquesta manera, els i els participants podran compartir la seva mirada i reflexions sobre els rols de gènere i les violències masclistes amb la resta de la ciutadania.

El projecte ha rebut el premi Premi 25N de l’ajuntament de Barcelona en su setzena edició (2021). Amb el lema “BCN antimasclista; desobeeix al masclisme”, el Premi 25N ha posat el focus en les masculinitats i els estereotips de gènere que fomenten, legitimen, sostenen i reprodueixen les violències masclistes. El reconeixement, que s’atorga cada any des del 2005 amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència cap a les Dones, té com a objectiu donar suport a iniciatives que treballin la prevenció de les violències masclistes.